Logo One Planet
Ontdek de geschiedenis van recht en vrede
Ontdek de geschiedenis van recht en vrede

Recht & vrede

Tentoonstelling | 1 november 2021 - 31 maart 2024

Recht & vrede

Hoe werkt rechtspraak? Wat gebeurt er in Den Haag allemaal op het gebied van recht, vrede en veiligheid? Ontdek het in de expositiezaal Recht en Vrede.

Hoe meer mensen er bij elkaar leven, des te meer regels zijn er nodig. Van het schoolplein tot de stad, overal gelden regels. Een land heeft duizenden wetten en regels. Tussen landen onderling gelden regels. Soms zijn regels lastig, maar waar geen regels gelden, heerst willekeur. Zonder wet is het de sterkste of machtigste die vertelt wat mag en wat niet mag, die bepaalt wie er straf krijgt en hoe zwaar die straf is. Zonder wet is er onrecht, zonder wet ontstaat er ruzie. Zonder wet is geen vrede mogelijk.

Soms komen mensen er samen niet uit als ze ruzie hebben. Ze stappen dan naar de rechter. Landen die in conflict zijn kunnen hetzelfde doen. Ze komen naar het Vredespaleis in Den Haag en vragen de internationale rechters om een uitspraak. Neem plaats op de tribune en kruip in de huid van de rechter. Welke straf moet hij geven? Maak kennis met Den Haag als internationale stad van recht en vrede. Wat heeft koffie met recht te maken? Een pijp of een tijgertand? Hoe oud zijn de eerste wetten? Van wie is de zee? Of de maan? Je ontdekt het in de expositiezaal Recht en Vrede.