Logo One Planet
Windturbines. Foto: Nina Ali / CC
Windturbines. Foto: Nina Ali / CC

Nieuwe energie

Met één draai aan de thermostaat maken we ons huis lekker warm, en met een simpele druk op de schakelaar blaast een ventilator in de zomer het huis koel. Ook andere apparaten, zoals wasmachines, waterkokers en laptops, maken ons leven makkelijk en aangenaam. Maar waar komt de energie die hiervoor nodig is eigenlijk vandaan? En hoe lang gaat deze energie nog mee?

Wij mensen gebruiken voornamelijk fossiele brandstoffen: kolen, olie en gas. Maar die raken hoe dan ook ooit op, en wat dan? Bovendien komt bij gebruik van die brandstoffen kooldioxide vrij. Wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat de aarde daardoor warmer wordt.

Daarom zijn over de hele wereld mensen bezig om zuiniger met energie om te gaan en om nieuwe manieren te ontwikkelen om elektriciteit en brandstof te maken. In landen waar veel wind is worden windmolens gebouwd. In warme landen wordt de zon als energiebron gebruikt. En waar veel water is proberen mensen de golven of het zout van de zee te gebruiken of bouwt men dammen om waterkracht te gebruiken. Zo bouwen ze in Australië een zonnetoren. In Nederland komt bij de Afsluitdijk een container die energie opwekt uit het verschil tussen zoet en zout water. En in IJsland wordt de warmte uit de aarde gebruikt om energie op te wekken. Elke vorm van energie heeft eigen voordelen, maar helaas ook nadelen.

In dit dossier werpen we licht op de energie-transitie aan de hand van bijzondere objecten uit onze collectie. We nemen je mee van steenkool en mijnwerkershelm naar een zonnepaneel uit Nederlands eerste zonne-park, en van vertrouwde, houten windmolens naar kernenergie.

Klik door naar...